Edirne’de fiyatı artmasıyla daima gündeme gelen meşhur tava ciğerine 120 lira tavan fiyat uygulaması getirildi.
“Ciğere 120 liradan tavan fiyatı belirledik”
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, kentin meşhur ciğerine 120 lira tavan fiyatı belirlediklerini belirterek, “Edirne ciğerinin fiyatı diye bir şey yok. Bunun ismini gerçek koyalım. Ciğeri tek başlık altında toplayamayız. Ciğercinin bir tanesi var; önüme koyduğu masa, tabak, çatal, sunum, dükkânın ferahlığı, 50 kişilik bir salona 10 tane işçi koymuş. Başkası 20 metrekare yer, 1 kişi ile çeviriyor. Konuk geldiğinde beşerler düzgün yerlere gitmeye bakıyor. Kalite olarak hepsi birebir. Bütün ciğerciler ‘A kalite’ iş yapıyor. Edirne’de makus ciğer yapan bir ciğerci yok. Lakin tavan fiyat belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum ve tavan fiyatı verdik. Ancak birtakım ciğerciler, küçük dükkânı olanlar 90 TL’ye, 80 TL’ye satar. Buna hiçbir itirazımız olmaz, kızmayız da. Herkes istediği fiyattan satabilir, özgür piyasa iktisadı. Bu yüzden ciğere ve köfteye en yüksek fiyatı, tavan fiyat olarak belirledik ve ilgili meslek komitemizden, idaremizden, meclisimizden geçti” dedi.
“Herkes bütçesine uygun yerde ciğeri tüketebilir”
Kentte ciğerin porsiyon tavan fiyatının 120 lira olduğunu lakin 80 liraya da satıldığını belirten Irmak, “Ciğerin tavan fiyatı 120 TL lakin 90 TL’ye, 80 TL’ye de satan var. Herkes bütçesine uygun yerde ciğeri tüketebilir. Ciğer için fazla bir fiyat değil. Bundan 30 yıl evvel ciğer, et olarak tezgahta satılamayacak, sakatat tabir edilen bir eserdi. Etin kilosu 10 TL iken ciğerin kilosu 5 TL idi. Ancak artık etin kilosu 200 TL, ciğerin kilosu 250 TL oldu. Ciğercilerin maliyetlerini ilgili meslek komitesi düşündü. Yalnızca buna endekslememek lazım. Sunum, dükkana yapılan yatırım; bunların hepsi bir konsept. O konsepte bu parayı veriyoruz. Bir konuğumuz geldiğinde en âlâ yerde ağırlamak istiyoruz. 3 masalı bir esnaf ciğercisine konuk götüremeyiz. Onun için tavan fiyatı belirledik. Alt fiyat kullanacaklara hürmetimiz sonsuz. İstedikleri fiyattan satabilirler” diye konuştu.
“120 lira yapmaya utanıyorum”
Edirneli ciğerci esnafı Erdal Akgün, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın 1 porsiyon ciğer için 120 TL fiyat verdiğini belirterek, “Biz 1 ay evvel 95 TL yapmıştık. Şu anda 95 TL’den devam ediyoruz. 120 TL yapmaya da gönlümüz razı değil. Bir manada da 120 TL yapmaya utanıyorum. Direnebildiğimiz kadar direneceğiz. Elektrik parası, bu işletmeleri çökertmiş durumda. Doğal gaz ve elektrik, esnafın canını yakıyor. Ayakta durmak mümkün değil. Girdiler kıymetlendi. 1 tane çalışanın maliyeti, yemesi, içmesi 16-17 bin TL. Biz, çalışanımızdan hiçbir şeyi esirgemiyoruz, kendimizden ayırmıyoruz. Bu türlü de olunca maliyetler artıyor. Bu iş uyguna gitmiyor” sözlerini kullandı.
“Maliyetimiz yükseldiği için artırım talebinde bulunduk”
Ciğerci esnafı Uğurcan İmrak da kendilerinin şimdi artırımlı tarifeye geçmediklerini belirterek, “Bizde ciğer fiyatı şu anda 75 TL. Daha artırım yapmadık. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası artırım ile ilgili bir karar aldı ve 120 TL olarak çıktı. Lokantacılar Odası kararını aldı, tarifemizin matbaadan çıkmasını bekliyoruz. Yeni tarifeye nazaran; bizim de bağlı olduğumuz oda, Edirne Lokantacılar Odası, ciğerin porsiyonuna 120 TL olarak karar vermiş. Artık Edirne ciğerini bütün dünya tanıyor. Sanırım arz talep problemi. Talep olunca arza geldiğimizde fiyatları biraz değiştiriyor olabilir. Yurt dışından ve yurt içinden gelen yerli ve yabancı turist sayılarının artması, bundan ötürü talep olduğu için fiyatlar genelde bu türlü olmuyor mu? Bizim maliyetimiz yükseldiği için artırım talebinde bulunuyoruz. O yüzden fiyatlar buraya çıktı. Tarife çıktıkça bizim aldığımız eserlere de artırım geliyor” dedi. (DHA)