Lezzetiyle Akşam Yemeklerini Taçlandıracak Közde Yapılan 10 Meze Tarifi

Yemeklerin eşlikçisi olan köz mezelerin çok farklı çeşitleri var. Her yemeğin yanına yakışan meze aşıklarının bayılacağı tanımları merak ediyorsanız içeriğe buyurun!

1. Babagannuş

Hazırlama mühleti: 13 dakika

Pişirme müddeti: 30 dakika

Pişirme derecesi: 160°

Malzemeler:

  • 1 patlıcan

  • 1 diş sarımsak

  • 1 çay kaşığı zeytinyağı

  • Yarım limon

  • 1 tutam tuz

  • 1 tutam arnavutbiberi

  • 1 tutam paprika tozu

  • 1 tutam maydanoz

Yapılışı:

1. Patlıcanları uzunluktan ikiye bölün ve kabuğunu kesmeden enine kesikler atın.

2. Sarımsağı soyup ince bir halde doğrayın.

3. Soyduğunuz sarımsakları patlıcanın kestiğiniz yerlerine sıkıştırın.

4. Patlıcanın üzerine zeytinyağı, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu gezdirin. Tuz ve arnavutbiberi de serpin.

5. Patlıcanları Philips Airfryer XXL sepetine yerleştirin ve verilen müddette pişirin.

6. Patlıcanın ortasını kabuğunu almayacak formda çıkarın.

7. Çıkardığınız patlıcanı püre haline getirin.

8. Ezdiğiniz patlıcana paprika tozu ve maydanoz ekleyin.

Afiyet olsun!

2. Közlenmiş Kırmızı Biberli Humus

Hazırlama mühleti: 20 dakika

Pişirme mühleti: 10 dakika

Pişirme derecesi: 200°

Malzemeler:

  • 2 kapya biber

  • 480 gram nohut

  • Maydanoz

  • 1 diş sarımsak

  • 2 yemek kaşığı tahin

  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 2 yemek kaşığı limon suyu

  • 5 yemek kaşığı soğuk su

Yapılışı:

1. Kapya biberleri yıkayın ve Philips Airfryer XXL sepetine koyun. Belirtilen müddet ve derecede pişirin.

2. Közlenen biberlerin kabuklarını soyun.

3. Nohutları, kapya biberleri, maydanozu, sarımsağı, tahini, zeytinyağını, tuzu, karabiberi, limon suyunu ve soğuk suyu robota alın ve karıştırın. 

4. Hazırladığınız karışımı tabağa koyun ve üzerine zeytinyağı gezdirerek servis edin.

3. Közlenmiş Patlıcanlı Taban Sos

Hazırlama mühleti: 5 dakika

Pişirme müddeti: 15 dakika

Pişirme derecesi: 200°

Malzemeler:

  • 2 patlıcan

  • 3 diş sarımsak

  • 1 çay kaşığı zeytinyağı

  • 2 yemek kaşığı taze kişniş

  • 1 yemek kaşığı limon suyu

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 çay kaşığı kimyon

  • Yarım çay kaşığı tuz

  • 1 tutam karabiber

Yapılışı:

1. Patlıcanın üzerine delikler açın ve üzerine zeytinyağı sürün.

2. Patlıcanları ve sarımsakları Philips Airfryer XXL sepetine koyun.

3. Belirtilen mühlet boyunca pişirin.

4. Patlıcanın içini çıkarın ve sarımsakları soyun.

5. Taze kişnişi incecik doğrayın.

6. Patlıcanı, sarımsağı, kimyonu, limon suyunu, kişnişi, tuzu ve karabiberi robota alın.

7. Tüm gereçler püre haline geldiğinde mezeniz hazır demektir.

4. Kırmızı Turp Salatası

Hazırlama mühleti: 5 dakika

Pişirme müddeti: 10 dakika

Pişirme derecesi: 200°

Malzemeler:

  • 400 gram kırmızı turp

  • 1 tutam tuz

  • 1 tutam karabiber

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 yemek kaşığı taze soğan

  • 2 çay kaşığı sirke

Yapılışı:

1. Turpları yıkayın ve ortadan ikiye bölün. 

2. Tuz, karabiber ve eritilmiş tereyağını turpların üzerine gezdirin.

3. Philips Airfryer XXL sepetinde belirtilen müddet ve sıcaklıkta pişirin.

4. Pişirirken Philips Airfryer XXL’ınızı açarak sepetini sallayın.

5. Taze soğanları küçük küçük doğrayın ve pişirdiğiniz turplarla karıştırın.

5. Köz Biber Konservesi

Hazırlama mühleti: 20 dakika

Pişirme mühleti: 25 dakika

Pişirme derecesi: 180°

Malzemeler:

  • 6 kapya biber

  • 5 diş sarımsak

  • 120 ml zeytinyağı

  • 3 kurutulmuş biberiye dalı

Yapılışı:

1. Kapya biberlerini güzelce yıkayıp kurulayın.

2. Bıçakla üzerlerinde delikler açtığınız kapya biberleri Philips Airfryer XXL sepetine yerleştirin.

3. 15 dakikanın sonunda Philips Airfryer XXL’ınızı açın ve biberleri karşıt çevirin.

4. Közlenen biberlerin kabuklarını soyarak içlerini çıkartın.

5. 3 diş sarımsağı ikiye bölün.

6. Kavanozun altına biraz zeytinyağı ve yarım diş sarımsak koyun.

7. Üstüne bir kapya biberi katlayarak koyun ve tekrar zeytinyağı ve yarım diş sarımsak ekleyin.

8. Tüm biberlere tıpkı süreci uygulayın.

9. Biberler bittiğinde kalan 2 sarımsağı da en üste koyun. Üzerine biberiye kısımlarını sıkıştırarak kavanozu kapatın. 

Bir gün geçtikten sonra enfes salatanız hazır!

6. Pancarlı Humus

Hazırlama müddeti: 8 dakika

Pişirme müddeti: 20 dakika

Pişirme derecesi: 160°

Malzemeler:

  • 300 gram pancar

  • 1 diş sarımsak

  • 1 yemek kaşığı kanola yağı

  • Yarım çay kaşığı tuz

  • 265 gram haşlanmış nohut

  • 1 tutam karabiber

  • Yarım çay kaşığı kimyon

  • 1 limon

  • 1 yemek kaşığı tahin

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 çay kaşığı susam

  • Maydanoz

Yapılışı:

1. Pancarları ve sarımsakları soyun.

2. Pancarları büyük küp formunda kesin.

3. Pancarları, sarımsağı, kanola yağını ve tuzu karıştırın.

4. Philips Airfryer XXL sepetine sosladığınız pancarları koyun ve közlenmesi için pişirin.

5. Nohutları robota koyun. Pancarları, sarımsakları, biberi, kimyonu, limon suyunu, tahin ve zeytinyağını da ekleyin. Püre haline gelene kadar çekin.

6. Hazırladığınız pancarlı humusu servis tabağına alın. Üzerine maydanoz serperek servis edebilirsiniz.

7. Közlenmiş Patates Salatası

Hazırlama müddeti: 15 dakika

Pişirme mühleti: 30 dakika

Pişirme derecesi: 200°

Malzemeler:

  • 5 patates

  • Marul

  • Maydanoz

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Yarım limon

  • Tuz 

  • Karabiber

  • Pul biber 

Yapılışı:

1. Patatesleri güzelce yıkadıktan sonra Philips Airfryer XXL sepetine alın.

2. Belirtilen derecede ve müddette pişirin.

3. Patatesler pişerken maydanozu ve marulu doğrayın.

4. Közlenen patatesleri küp küp doğrayın.

5. Tüm materyalleri tabağa alın ve karıştırın. 

6. Tuz, limon, yağ, pul biber ve karabiberi karıştırın.

7. Gereçleri sosla karıştırdıktan sonra servis edebilirsiniz.

8. Peynirli Köz Biber Mezesi

Hazırlama mühleti: 25 dakika

Pişirme mühleti: 25 dakika

Pişirme derecesi: 180°

Malzemeler:

  • 3 kapya biber

  • 150 gram beyaz peynir

  • 1,5 yemek kaşığı çörekotu

  • Dereotu 

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

1. Kapya biberleri yıkayın ve üzerine delikler açın.

2. Philips Airfryer XXL sepetine biberleri koyun ve 15 dakika boyunca pişirin.

3. Mühlet sonunda biberleri aykırı çevirin ve 10 dakika daha pişirin.

4. Biberler pişerken peyniri, dereotunu, çörek otunu ve zeytinyağını karıştırın. 

5. Közlenen biberleri uzunlamasına ayırın.

6. Her bir biberin içine dolgu materyalini koyun ve sarın.

7. Üzerlerine dereotu ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

9. Yoğurtlu Köz Patlıcan Salatası

Hazırlama mühleti: 10 dakika

Pişirme mühleti: 30 dakika

Pişirme derecesi: 200°

Malzemeler:

  • 2 patlıcan

  • 1 diş sarımsak

  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt

  • 1 yemek kaşığı mayonez

  • Tuz

  • Karabiber

  • Pul biber

  • Zeytinyağı

Yapılışı:

1. Patlıcanı yıkadıktan sonra üzerinde delikler açın ve Philips Airfryer XXL sepetine yerleştirin.

2. Patlıcan piştikten sonra içini ayırın ve incecik doğrayın.

3. Mayonez, yoğurt, sarımsak ve baharatları bir kasede güzelce karıştırın.

4. Patlıcanlarla bu sosları birleştirin ve servis tabağına alın.

5. Hazırladığınız soslu patlıcanların üzerine zeytinyağı gezdirin.

6. Mezenizi maydanoz ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

10. Köz Patlıcan ve Kapya Biber Salatası

Hazırlama müddeti: 20 dakika

Pişirme mühleti: 30 dakika

Pişirme derecesi: 200°

Malzemeler:

  • 2 patlıcan

  • 1 kapya biber

  • Maydanoz

  • 2 diş sarımsak

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Tuz

  • Karabiber

  • Yarım limon suyu

  • Süslemek için nar

Yapılışı:

1. Philips Airfryer XXL sepetine kapya biberleri, patlıcanları ve sarımsakları koyarak denetimli halde pişirin.

2. Pişen patlıcanları ve kapya biberleri doğrayın. 

3. Közlenen sarımsakları ezin.

4. Sosu hazırlamak için sos gereçlerini karıştırın.

5. Doğradığınız patlıcanları ve kapya biberleri ve ezdiğiniz sarımsakları karıştırın.

6. Üzerine hazırladığınız sosu dökün ve güzelce karıştırın.

Salatanızı nar taneleriyle ve maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir